malzemeler

September 14, 2021

hakkında en son şirket haberleri malzemeler

Malzemeler

Karbon Çelik

Üretilen bağlantı elemanlarının %90'ından fazlası karbon çeliği kullanır.Çelik mükemmel işlenebilirliğe sahiptir, geniş bir ürün yelpazesi sunar

Mukavemet özelliklerinin ulaşılabilir kombinasyonları ve yaygın olarak kullanılan diğer bağlantı elemanı malzemeleri ile karşılaştırıldığında, daha ucuzdur.

 

Mekanik özellikler, normalde %1.0'dan az olan karbon içeriğine duyarlıdır.Bağlantı elemanları için, daha yaygın çelikler genellikle üç gruba ayrılır: düşük karbonlu, orta karbonlu ve alaşımlı çelik.

 

Düşük Caçubuk Çelikler

Düşük karbonlu çelikler genellikle %0.25'ten daha az karbon içerir ve ısıl işlemle güçlendirilemez;güçlendirme ancak soğuk çalışma ile gerçekleştirilebilir.Düşük karbonlu malzeme nispeten yumuşak ve zayıftır, ancak olağanüstü süneklik ve tokluğa sahiptir;ayrıca işlenebilir, kaynaklanabilir ve

üretimi nispeten ucuzdur.Tipik olarak, düşük karbonlu malzeme, 40.000 psi'lik bir akma mukavemetine, 60.000 ila 80.000 psi arasındaki çekme mukavemetlerine ve %25 EL'lik bir sünekliğe sahiptir.En yaygın olarak kullanılan kimyasal analizler AISI 1006, 1008, 1016, 1018, 1021 ve 1022'dir.

 

SAE J429 Grade 1, ASTM A307 Grade A, temelde aynı özelliklere sahip düşük karbonlu çelik mukavemetli kalitelerdir.ASTM A307 Sınıf B, boru ve flanş işlerinde kullanılan özel bir düşük karbonlu çelik cıvata sınıfıdır.Özellikleri, belirli bir maksimum çekme mukavemeti gereksinimini eklemesi dışında A Sınıfına çok benzer.Bunun nedeni, montaj sırasında bir cıvatanın yanlışlıkla aşırı sıkılması durumunda, dökme demir flanşı, valfi, pompayı veya pahalı boru uzunluğunu kırmadan önce kırılacağından emin olmaktır.SAE J429 Grade 2, soğuk işleme nedeniyle geliştirilmiş mukavemet özelliklerine sahip düşük karbonlu çelik mukavemet kalitesidir.

 

Ortasenm Caçubuk Çelikler

Orta karbonlu çelikler, ağırlıkça yaklaşık 0.25 ile 0.60 arasında karbon konsantrasyonlarına sahiptir.Bu çelikler, mekanik özelliklerini iyileştirmek için östenleme, su verme ve ardından temperleme ile ısıl işleme tabi tutulabilir.Sade orta karbonlu çelikler düşük sertleşebilirliğe sahiptir ve yalnızca ince kesitlerde ve hızlı su verme oranlarıyla başarılı bir şekilde ısıl işleme tabi tutulabilir.Bu, bağlantı elemanının uç özelliklerinin boyut etkisine tabi olduğu anlamına gelir.SAE J429 Grade 5, ASTM A325 ve ASTM A449 spesifikasyonlarında, çaplar arttıkça mukavemet özelliklerinin "azaldığına" dikkat edin.

 

Mukavemet-maliyet temelinde, ısıl işlem görmüş orta karbonlu çelikler muazzam yük taşıma sağlar

Yetenek.Ayrıca son derece düşük bir akma-çekme mukavemeti oranına sahiptirler;onları çok sünek yapıyor.Popüler kimyasal analizler AISI 1030, 1035, 1038 ve 1541'i içerir.

 

Alaşımlı çelikler

Karbon çeliği, manganez içeriği %1,65'i aştığında alaşımlı çelik olarak sınıflandırılabilir.

veya bakır %0,60'ı aştığında veya krom %4'ten az olduğunda.Belirli sonuçlara ulaşmak için belirli bir minimum alüminyum, titanyum, vanadyum, nikel veya başka bir element içeriği eklenmişse, karbon çeliği alaşım olarak da sınıflandırılabilir.Krom, nikel ve molibden ilaveleri

alaşımların ısıl işlem görme kapasitesi, çok çeşitli mukavemet ve süneklik kombinasyonlarına yol açar.

 

 

 

3

 

SAE J429 Sınıf 8, ASTM A354 Sınıf BD, ASTM A490, ASTM A193 B7, alaşımlı çelik bağlantı elemanlarının yaygın örnekleridir.

 

Paslanmaz çelik

Paslanmaz çelik, en az %10,5 krom içermesi gereken demir bazlı bir alaşım ailesidir.Kromun varlığı, oksidasyona direnen ve malzemeyi "pasif" veya korozyona dayanıklı hale getiren görünmez bir yüzey filmi oluşturur.Korozyonu artırmak için nikel veya molibden gibi diğer elementler eklenir.

direnç, mukavemet veya ısı direnci.

 

Paslanmaz çelikler, mikro yapılarına göre basit ve mantıklı bir şekilde üç sınıfa ayrılabilirler; austenitik, martensitik veya ferritiC.Bu sınıfların her birinin belirli özellikleri ve temel derecesi veya “tipi” vardır.Ayrıca, kimyasal bileşimi değiştirmek için daha fazla alaşım modifikasyonu yapılabilir.

farklı korozyon koşulları, sıcaklık aralıkları, mukavemet gereksinimleri veya kaynaklanabilirliği iyileştirmek,

işlenebilirlik, iş sertleştirme ve şekillendirilebilirlik.

 

Östenitik paslanmaz çelikler diğer türlere göre daha yüksek miktarda krom ve nikel içerir.Isıl işlemle sertleştirilemezler ve yüksek derecede korozyon direnci sunarlar.Öncelikle manyetik değildirler;bununla birlikte, soğuk çalışmadan sonra bazı parçalar biraz manyetik hale gelebilir.Östenitik paslanmaz çeliğin çekme mukavemeti 75.000 ila 105.000 psi arasında değişir.

 

18-8 Paslanmaz çelik, yaklaşık %18 krom içeren bir östenitik paslanmaz çelik türüdür ve

%8 nikel.18-8 serisindeki paslanmaz çelik kaliteleri bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla;302, 303, 304 ve XM7.

 

CÖmmÖn benstenitic stabenndaha az çelik Grreklames:

• 302: Genel amaçlı paslanmaz, çoğu atmosferik koşulda lekesiz yüzey kaplamasını korur ve makul derecede yüksek sıcaklıklarda yüksek mukavemet sunar.Gibi tel ürünler için yaygın olarak kullanılır

yaylar, ekranlar, kablolar olarak;düz pullar için ortak malzeme.

• 302HQ: Ekstra bakır, soğuk şekillendirme sırasında çalışma sertleşmesini azaltır.Genellikle makine vidaları, metal vidalar ve küçük somunlar için kullanılır

• 303: Daha iyi işlenebilirlik için az miktarda kükürt içerir ve genellikle özel yapım somunlar ve cıvatalar için kullanılır.

• 304: 302'ye kıyasla daha iyi korozyon direncine sahip düşük karbonlu-yüksek kromlu paslanmaz çeliktir. 304, altıgen başlı vidalar için en popüler paslanmaz çeliktir.Soğuk başlık için ve genellikle büyük çaplı veya uzun cıvataların sıcak başlığı için kullanılır.

• 304L: 304'ün daha düşük karbon içerikli versiyonudur ve bu nedenle biraz daha düşük mukavemet özellikleri içerir.Düşük karbon içeriği ayrıca 304L korozyon direncini ve kaynak kapasitesini artırır.

• 309 & 310: Hem nikel hem de krom içeriği, düşük alaşımlardan daha yüksektir ve

yüksek sıcaklık uygulamalarında kullanılması önerilir.310, tuza ve diğer agresif ortamlara karşı ekstra korozyon direnci içerir.

• 316 & 317: Özellikle deniz suyuna ve birçok kimyasala maruz kaldığında önemli ölçüde geliştirilmiş korozyon direncine sahiptir.Çeliğe yüzey oyuklarına karşı daha iyi direnç sağlayan molibden içerirler.Bu çelikler, diğer çeliklere göre yüksek sıcaklıklarda daha yüksek çekme ve sürünme mukavemetine sahiptir.

östenitik alaşımlar.

Asenstenitic stabenndaha az çelik sınırıatiüzerindes:

• Sadece düşük konsantrasyonlarda indirgeyici asitler için uygundurlar.

• Aralıklarda ve korumalı alanlarda pasif oksit filmini korumak için yeterli oksijen olmayabilir ve aralık korozyonu meydana gelebilir.

• Çok yüksek seviyelerde halojenür iyonları, özellikle klorür iyonu da pasif yüzey filmini parçalayabilir.

 

Martensitik paslanmaz çelikler martensit ana mikro bileşen olacak şekilde ısıl işleme tabi tutulabilirler.Bu paslanmaz sınıfı, %12 ila 18 arasında krom içerir.Isıl işlemle sertleştirilebilirler, zayıf kaynak özelliklerine sahiptirler ve manyetik olarak kabul edilirler.çekme mukavemeti

 

 

 

4

 

martensitik paslanmaz çelik yaklaşık 70.000 ila 145.000 psi'dir.Bu tip paslanmaz çelik sadece

hafif aşındırıcı ortamlarda kullanılabilir.

 

CÖmmÖn martensitik stabenndaha az çelik Grreklames:

• 410: Nikel içermeyen düz bir krom alaşımı.Genel amaçlı korozyona ve ısıya dayanıklı, sertleştirilebilir krom çeliği.Kolayca yönlendirilebilir ve adil işleme özelliklerine sahiptir.Artan sertlikleri nedeniyle, genellikle matkap uçlu ve kılavuzlu vidalar için kullanılır.bunlar düşünülür

300'ün bazılarıyla karşılaştırıldığında korozyon direncinde çok daha düşük.

• 416: 410'a benzer ancak biraz daha fazla krom içerir, bu da işlenebilirliğe yardımcı olur, ancak korozyon direncini düşürür.

 

Ferritik paslanmaz çelikler %12 ila 18 krom içerir ancak %0.2'den az karbon içerir.Bu çelik türü manyetiktir, ısıl işlemle sertleştirilemez ve çok zayıf kaynak özelliklerine sahiptir.Olmamalılar

yüksek korozyon direnci gereksinimleri durumlarda kullanılır.

CÖmmÖn ferritik stabenndaha az çelik Grreklames:

• 430: Tip 410 paslanmaz çelikten biraz daha yüksek korozyon direncine sahiptir.

Yağış Sertleşmesi Paslanmaz Çelik

Yağışla sertleşen paslanmaz çelikler, düşük sıcaklıkta yaşlandırma işlemi ve soğuk işlem kombinasyonu ile sertleştirilebilir.Ticari olarak 17-4 PH olarak da bilinen Tip 630, bağlantı elemanları için en yaygın olarak kullanılan çöktürülmüş sertleştirilmiş çeliklerden biridir.Nispeten yüksek çekme dayanımlarına ve iyi sünekliğe sahiptirler.Hem düşük hem de yüksek sıcaklıklarda göreceli servis performansı oldukça iyidir.